Pratsam

Äänikirjat

Äänikirjat

Saavutettavuuskirjasto Celia

Internet cd:n vaihtoehtona

Saavutettavuuskirjasto Celia tarjoaa kauno- ja tietokirjallisuutta sekä oppikirjoja kaikille, joilla on vaikeuksia lukea tavallista painettua kirjaa. Kirjoja on saatavilla äänikirjoina, e-kirjoina ja pistekirjoituksena. Celialla oli vuonna 2021 yli 50.000 verkkolainaajaa, jotka lainasi melkein miljoona äänikirjaa netin kautta Pratsamin avulla.

Vuonna 2008 Celia alkoi tutkia ja testata erilaisia vaihtoehtoja äänikirjojen jakeluun internetin kautta. Aikaisemmin lainaajat pystyivät tilata kirjoja Celian verkkosivujen kautta, mutta toimitus tapahtui postitse cd:llä tai kasetilla.

Celia tarvitsi internetjakelujärjestelmän, joka voitiin integroida olemassaolevaan kirjastojärjestelmään, jolla hallinnoitiin lainaajia, äänikirjojen arkistoa ja lainausta.

Yleiskuva Pratsamin integroinnista Celian järjestelmään

Saatavilla välittömästi lainauksen jälkeen

Tämän kehityksen vuoksi Pratsam valittiin toimittajaksi ja vuonna 2009 palvelu otettiin käyttöön. Käyttöönotto tapahtui samanaikaisesti kun Celia tuolloin oli digitalisoinut koko analogisen tuotantonsa, joka koostui lähes 28.000 äänikirjasta (tänäpäivänä yli 40.000).

Verkkopalvelu suoratoisti ensimmäisessä versiossaan äänikirjat Pratsamin Microsoft Windows -pohjaiseen PuhElias ohjelmistoon. Suoratoistetun lukemisen etuna on että lainaaja voi aloittaa kuuntelemisen välittömästi äänikirjan lainaamisen jälkeen. PuhElias on nykyisin nimeltään Pratsam Reader Win ja se tukee nyt myös DAISY Online -standardia.

Ensimmäinen käytteenotettu DAISY Online -järjestelmä

Vuonna 2011 kehitettiin toisen vaiheen internetjakelujärjestelmä tukemaan kansainvälistä DAISY Online -protokollaa ja Pratsam toimitti siten ensimmäisenä maailmassa uutta standardia käyttävän ratkaisun.

Kolmannessa kehitysvaiheessa yhdessä Pratsamin kanssa vuosina 2012-2013 lanseerattiin Celia Vera -palvelu, jossa on internetselaimen kautta soitettava suoratoistosoitin (Pratsam Reader Web) sekä vesileimattujen äänikirjojen latausmahdollisuus, jonka Pratsam myös kehitti. Sen jälkeen verkkokäyttö on noussut yli 50 prosenttia joka vuosi.

Merkittävä kustannussäästö

Yhä useampi lainaaja on siirtynyt cd-levyistä verkkojakeluun Pratsamin jakeluratkaisujen sekä tietokoneille ja mobiililaitteille suunnattujen DAISY-soitinten käyttöönoton jälkeen.

Netin kautta lainattujen kirjojen osuus oli yli 70 prosenttia kokonaislainauksista vuonna 2021, mikä säästää olennaisesti Celian kopiointi- ja postituskuluja.

Skaalautuvuus ja korkea turvallisuus

Syksyllä 2015 Celia otti käyttöön Pratsam Reader App -sovelluksen iOS- ja Android-mobiililaitteille. Puolessatoista kuukaudessa sovellukset saivat yli tuhat käyttäjää.

Vuoden 2015 loppuun mennessä internetin kautta on toimitettu lähes miljoona äänikirjaa ja vuonna 2021 melkein sama määrä lainattiin yhessä vuodessa.

Pratsamin Celialle toimittamien palveluiden turvallisuus on arvioitu kolmannen osapuolen toimesta ja sen on todettu olevan turvallinen.